Benodigdheden voor 10 bolussen:
350 gram tarwebloem
21 gram verse gist
250 ml koude volle melk
7 gram zout
35 gram ongezouten roomboter
10.5 gram witte basterdsuiker
± 400 gram bruine suiker
Werkwijze:
Doe bloem, gist en melk in de beslagkom en mix met een mixer met deeghaken 3 minuten op de laagste stand. Mix nog 3 minuten op stand 2.
Voeg zout, suiker en boter in stukjes toe en mix weer 3 minuten op de laagste stand. Daarna nog 3 minuten op stand 2 tot een samenhangend deeg.
Verdeel het deeg in 10 stukjes van 65 gram per stuk.
Maak bolletjes van de deegstukken.
Rol de bolletjes in de bruine suiker tot dunne “kroketten” van 15 cm lang.
Rol de “kroketten” door de bruine suiker op lengte (±55 cm).
Neem een uiteinde tussen duim en wijsvinger en rol op tot een bolus.
Leg de bolus op een bakplaat (met bakpapier bedekt).
Laat 1½ uur rijzen (afgedekt met een schone droge theedoek).
Verwarm de oven voor op 250°C (of hoogste stand van oven).
Bak de bolussen ± 8 minuten op 225°C.