Terug naar de vorige pagina

DE BESTE BAKKERS
BAKKEN 
GEWOON #INULST!

De  29-jarige Bas is een telg uit het bakkersgezin Goossen aan de Groenendijk in Kloosterzande. Hoewel hij al vroeg interesse had in het bakkersvak, volgde hij op aanraden van vader Stanny een andere richting op school. Dat werd de opleiding “metaal” op het Reynaertcollege. Pas op zijn 16e mocht hij voorzichtig gaan helpen in de bakkerij. Beginnen bij het begin: het inpakken van broodjes en koeken.

Na de middelbare school in Hulst kon hij starten met de bakkersopleiding bij Scalda in Middelburg. Van daaruit ging hij stage lopen bij Bakker Dees en Joop van Meyel. Via bakker van Meyel in Clinge is hij begonnen met de eerste wedstrijden. Die werden op school georganiseerd. Eerst moest je daarbij regiokampioen worden om vervolgens door te kunnen stromen naar de landelijke kampioenschappen voor de Jeugd.

Toen deze opleiding en stages achter de rug waren zou het makkelijk zijn om direct in de bakkerij van zijn ouders te gaan werken. Maar zo liep het niet. Om nog beter te kunnen bakken ging hij bij de allerbeste bakkers in de leer. Allereerst een jaar lang in Lobith bij de beste bakker van Nederland: Van Bentum. Vervolgens trok hij een half jaar naar Geneve om te werken bij Wolfisberg. Ook Patisserie Manus uit Brasschaat en Simon Meijssen uit Amsterdam mochten aan zijn CV toegevoegd worden. Niet de minste namen in bakkersland!

Door al die opgedane inspiratie kreeg Bas het idee om een nieuw desembrood te ontwikkelen. Desembrood heeft een natuurlijk gistproces. De in het desem van nature aanwezige bacteriën en gisten, zorgen ervoor dat het brood rijst, maar dit duurt veel langer dan wanneer gist als rijsmiddel wordt toegepast. Bas maakt bijvoorbeeld gist van appelschillen, wat erg gezond is.
Dat zijn desembrood goed gelukt is proef je bijvoorbeeld wel aan zijn zuurdesembrood met cranberries of de zure rakker (met olijven) . Dat zijn ware traktaties!

Bas heeft inmiddels met heel wat  (internationale) wedstrijden meegedaan. Tijdens zijn tweede jaar in de bakkersopleiding werd hij al Nederlands kampioen brood! En door het winnen van Bread in the City in Rimini in 2015 mocht hij toetreden tot het prestigieuze Boulangerieteam. Een droom die werkelijkheid werd voor Bas. Van het boulangerieteam, een kweekvijver van bakkerstalent, wordt je niet zomaar lid, je wordt hiervoor gevraagd na het leveren van een bijzondere prestatie. Bas is intussen ere-lid!
Zie hier een kleine greep uit zijn overwinningen!
2013-   Nederland kampioen jeugd 
2013 – EK Boulangerie voor junioren in Odense, Denemarken
2014 – Nederlands Kampioen brood Jeugd
2015 – Winnaar Sigep International Bakery Cup in Rimini, Italië
2015 – Boluskampioen jeugd
2017 – Mondiale du Pain, (beste gezonde brood)
2017 – Best of Sigep Rimini, 4e plaats
2019 - 3e  EK boulangerie Nantes
2022 – Coupe du Monde Parijs| 2e plaats

Het hoogtepunt in zijn carrière tot nu toe is toch wel de 2e prijs in de Coup du Monde in Parijs geweest. En het gaat zeker niet om gewoon een lekker broodje bakken! Alles telt, je moet je goed aan alle regels houden en kunt jezelf geen foutje veroorloven. Het product moet exact binnen de tijd klaar zijn en ook zelfs het gewicht mag niet afwijken. Verder wordt er uiteraard gelet op de algehele smaak, textuur, presentatie, originaliteit en naleving van het thema.
De wedstijden zijn ontzettend divers: van brood en banket tot pizza’s, ciabatta’s en bolussen!
Bas heeft het allemaal niet cadeau gekregen. Hij heeft hiervoor heel hard moeten werken en veel moeten trainen. Én met een vleugje geluk kwam hij ook de juiste mensen tegen. Deze meesterbakker blijft bescheiden en houdt van het Hulsterse land. Zijn droom is dan ook om de bakkerij van zijn ouders te kunnen overnemen en zijn eigen bakkerij te kunnen beginnen. 

Bedankt Bas, voor dit interview!
En heb je Bas zn zuurdesembrood (of één van die andere lekkernijen) nog niet geproefd, spoed je dan naar de Groenendijk in Kloosterzande!

Inloggen

Nog geen inlog? Vraag aan via info@hulstnet.nl