Terug naar de vorige pagina

KUNST
EN
VLAS

Heikant is een relatief jong grensdorp in de Zeeuws-Vlaamse gemeente Hulst. Het dorp bestaat uit lintbebouwing langs de weg Koewacht - Sint Jansteen. Waar nu het dorp Heikant ligt, is tot in de 19e eeuw nog sprake van verspreide bebouwing. De eerste huizen in dit gebied komen in de Wildelandenpolder, langs de Hellestraat of Sleutelstraat (nu Ellestraat) en de dijk van de Ferdinanduspolder (nu Julianastraat). De Wildelandenpolder is tot stand gekomen op de uitgestrekte heidegronden die de overgang vormden van de zandige gronden van het Land van Waas naar de lager gelegen veen- en kleigronden rond de stad Hulst. Aan de zuidzijde is Heikant begrensd door bospercelen aan de grens met België, aan de noordzijde domineert het polderlandschap. Onder Heikant vallen de buurtschappen Absdale en Drie Hoefijzers.

WAT TE ZIEN

De kern van het dorp concentreert zich rond de kerk en de naastgelegen patorie, die gebouwd werd in 1931. Heikant beschikt over een basisschool, gemeenschapscentrum een sport- annex speelveld. Heikant ontwikkelde zich als lintdorp, totdat alle gaten in de bebouwing waren opgevuld.

Heikant kende in vroeger tijden een levendige vlascultuur, waarvan nog vele monumentjes te vinden zijn. Voor ’t Heike, het gemeenschapscentrum, springt een beeldje in het oog genaamd De Stuiker. Op het voorplein van de kerk, er tegenover, staat het beeldje van De Vlaskeerster. Vroeger waren er in Heikant zeer veel kleine vlasbedrijfjes te vinden. Ook nu nog staat Heikant bekend als vlassersdorp, net zoals Koewacht, een paar kilometer verderop. Hier bevindt zich een particulier vlasmuseum, Het Vlasschuurken genaamd. 

KIJK HIER WAAR JE KUNT LOGEREN IN EN OM HEIKANT

WAT TE DOEN

Op Heikant vind je vele ateliers en kunstenaars, waardoor dit dorp ook zeer zeker een kunstenaarsdorp genoemd mag worden. Kunstkring Heikant  staat garant voor een aantal evenementen door het jaar heen, zoals Kunstrondje Heikant en kunst bij kaarslicht. De kunstenaars van het dorp zijn ook altijd van de partij bij het jaarlijkse grensoverschrijdende Ambachtelijk Weekend, waarbij kunstenaars van buiten Heikant ook worden uitgenodigd.

In het Pinksterweekend worden op Heikant altijd de Stuikerfeesten gehouden. Dorpsfeesten met muziek, braderie, kunst en spel. Heikant grenst aan de bossen met Stekene, dus ook voor een stevige wandeling kun je hier terecht.

ABSDALE

Absdale is gelegen op een dekzandrug met een hoogte van meer dan twee meter boven N.A.P., die daarom tijdens de inundaties (= onderwaterzettingen) van rond 1600 boven water bleef. In 1617 vond er van de buurtschap een herdijking plaats onder de naam Absdalepolder. De polder is in de 16e en 17e eeuw verscheidene malen onder water gezet door middel van het doorsteken van de zeedijken. Onder meer in 1672, om de aanstormende Fransen tegen te houden. Naderhand weer ingedijkt en verschillende malen overstroomd, is deze in 1788/1789 definitief ingedijkt. Sindsdien is het een vruchtbare polder.

Absdale is ook bekend uit het Reynaertverhaal. In het oude epos staat de verwijzing: "Ludolf met de kromme vingren Gaf de leus bij steek en worp : ('t Was de deftigste van 't dorp, Zo er Lamfried niet mocht zijn.) Kromgebeende Hughelijn Was zijn vader, half een Waal, Die geboren was t'Absdaal, En zijn moeder hiet Ogeernen, Fabrikante in houtlanteernen." Om dit te onderstrepen is er aan de Tolweg een Reynaertbank geplaatst.

Absdale kent naast Aspergekwekers ook een groot horeeca complex. Dit is een lust voor ouders met kinderen. Het heeft een binnenspeeltuin en een bowlingbaan. In de zomer is er van alles buiten te doen.

WAT TE ZIEN
Reynaertbank

WAT TE DOEN
Polderkermis

De favoriete plekjes van Annick Heijens, fouder van reclamebureau Le Noir in Heikant:

“Als 1e De Wilde Landen in Heikant, op de grens met België. Een mooi stukje 'onontdekt' natuurgebied op loopafstand van mijn huis. Hier ga ik graag met de kinderen even heen voor een wandeling, of een stukje fietsen. Iets verder weg maar toch in de gemeente. Als 2e Het Walsoordense Strand, verbaasd was ik over de schoonheid van het stukje met aan de ene zijde de zee en aan de andere mooie meertjes, grasvelden. Heel fijn om hier uit te waaien, een stukje te wandelen of zelfs een picknick op een zonnige dag. Als 3e Boussen Culinair in Sint Jansteen, wat een verwennerij is het om een ambachtelijke bakker te hebben en ook belangrijk in deze tijd, support your locals! Als 4e de Waterwinbossen op Sint Jansteen waar ik iedere zondag ga sporten (en velen met mij!). Heerlijk om hier de seizoenen te beleven en wat is het daar mooi! Als 5e wil ik iets noemen wat voor Hulstenaren zoals ik misschien niet meer zo zichtbaar is, bijna gewoon, maar wat blijft een vestingstad als Hulst uniek en blijft het leuk om de wallen rond te lopen. Als er vrienden zijn uit het buitenland laat ik ze dit altijd zien, succes verzekerd! Ook van bovenaf gezien een prachtig plaatje!”

z

KIJK HIER WAAR JE LEKKER KUN ETEN EN DRINKEN  IN EN OM HEIKANT

Inloggen

Nog geen inlog? Vraag aan via info@hulstnet.nl