Pagadder Celebro
Alaaf! Alaaf! Ik ben de carnavalspagadder. Heb je gezien dat ik de enige Pagadder ben zonder helm? Ik heb best wel een heel speciale hoed. Dat is een carnavalssteek. Als je hoort bij het gezelschap van Prins Carnaval dan mag je een steek dragen. Daar ben ik supertrots op. Ik feest graag mee met alle carnavalsverenigingen in heel Hulst. Ik ben dan ook super goed in polonaise lopen, wie volgt mij? Alaaf! Lalalaalaaalaa. In 2022 stond ik onder de boom voor de Basiliek, aan de Steenstraat. In 2023 in Ossenisse en vanaf 11/11/2023 vind je me bij de Mollen in Nieuw-Namen!
2025: CARNAVAL LAMSWAARDE #INULST
Celebro is verhuisd naar de Lamsoren die dit jaar hun 66-jarig jubileum vieren. Dat wordt een feestje daar op het "heilig land"!
2024: Carnaval Nieuw-Namen #inulst
celebro staat vanaf 11/11/2023 bij de Mollen in Nieuw Namen
2023: Carnaval Ossenisse #inulst
Een bijzondere carnaval in 2023, de carnavalsstichting van de Snis bestaat 33 jaor!
Een veelvoud van het zottengetal, dat betekent in carnavalstermen een jubileumjaar! Wie had er ooit gedacht dat wij op de Snis nog eens carnaval zouden gaan vieren..en wie had gedacht dat we dat 33 jaor zouden gaan volhouden..??
Het is dus al sinds die lange tijd geleden, eind jaren ’80, dat het café in de Kipstraat , toen Herberg de Jachthoorn genaamd, gebouwd werd onder de bezielende leiding van Frans Pots en direct na de opening een bloeiend bestaan had.
Met wagenbouwers in de schuur van Peter de Waal aan de toog, werden er plannen gesmeed om ook ‘iets aan carnaval te gaan doen’ op de Snis.
De zondag na carnaval was er namelijk van oudsher een alternatieve optocht in Kieldrecht , net over de grens waar alle wagenbouwers uit de streek naar toe trokken en die ter zile was. Om toch wat te doen de zondag na het reguliere carnaval, werd besloten tot ‘een rondje op de Snis’ te rijden. Het eerste jaar werd dit zo’n succes dat men allemaal vond dat hier een gevolg aan moest worden gegeven. Een brief ging over het dorp met de slogan , mogen wij ons even voorstellen? Geschreven door een aantal enthousiaste dorpelingen die opriepen allen te komen op de oprichtingsvergadering.
‘Volk genoeg’ kwam er opdagen, maar de aanwezige mannen waren toch wel wat terughoudend om echt ja te zeggen. De talrijke aanwezige dames riepen daarop echter spontaan uit dat’ zij het dan wel zouden gaan doen’. Daarmee zijn we wellicht niet alleen het kleinste dorp van ons land met een eigen Raad , maar ook de eerste vrouwelijke Raad van Elf in Nederland in de geschiedenis!
Niet alleen onze Raad was bijzonder maar ook onze eerste Prinses: Agnes Stoel van de boerderij in de Dorpsstraat werd op 70 jarige leeftijd onze Prinses Agnes I. De eerste wagen werd ook gebouwd in de schuur van de familie Stoel. Ons eerste motto was dan ook: Altíjd dwars op de Snis, we hebben geen Prins maar een Miss! Iedereen vond het prachtig , de toenmalige burgemeester Kessen, ook niet vies van een stuntke , voorop! Met Jopie en Fons als hofheren hoorden we er helemaal bij!
Het jaar erop werd al serieuzer aangepakt en er werd een echte wagen gebouwd in de schuur van de familie Valckx aan de Lageweg. Veel bouwervaring hadden we niet maar Rudi en John hadden gouden handen en wezen ons de weg en bouwden een prachtige boot voor de Raad en de Prinses. Dit vanwege de band die de Snis en Zeedurp al eeuwen hebben met het water. De boot is in al die jaren ons domein gebleven voor de optocht.
De optochten in die begintijd waren ellelang. Elk dorp of gehucht bouwde een wagen . Niks strenge eisen of polyester , gewoon met wat maten of ‘de straat’ meedoen was gewoon. Met een record van zo’n 28 wagens bolden in die tijd de eerste wagens al over de Walenoek het durp uit , terwijl de laatste nog moesten starten onder de zeedijk. De optocht werd geregeld door 2 A4 tjes.
In de loop der jaren hebben we de Snis op de kaart gezet. Elk jaar één keer per jaar file vorming op de Snis. Daarnaast ook zorgen voor wat leefbaarheid of schwung op het dorp. De Snis op de kaart zetten..Denk je aan de Snis in de streek , denk je aan carnaval. Ontelbaar keer zijn we ook in de media geweest, al is het alleen al om wat het een weekje later allemaal nog teweeg brengt. Daarnaast traden we op in het Scheldetheater met Rowen Heze, werden uitgenodigd in het Big Brother huis, en kregen onlangs nog de Commissaris van de Koning op bezoek.
Ook zagen vele dingen het levenslicht: zo brachten we onze eigen cd uit, brouwden onze eigen Ossekoppenwijn en Ossekoppenbier. Maar ook ‘nuttiger zaken’ waar ieder wat aan heeft , zoals de feesttas om het chagrijn van de coronatijd te verlichten en niet te vergeten het enorme succes van het uitbrengen van de Snisse Vlag! Trots wappert deze in onze mast en aan uw gevel! Wij zijn van de Snis en willen het weten ook!
In de loop der tijden is er ook heel veel veranderd. Maar wat niet veranderd is, is de harde kern , een groep Snisjers of mensen met Snis bloed die lief en leed al jaren met elkaar deelt en graag samen eens buitenkomt. Anno 2023 tellen d’Ossekoppen zo’n 45 leden die gezamenlijk aan het carnaval 2023 gaan beginnen.
.En we hebben in ons jubileumjaar ook een nieuwe Prinses! Na Margaretha en Ons Natas gaat onze kersverse Prinses Kimalia met veel enthousiasme van haarzelf en ons allemaal ‘er weer nen klap op geven ‘. Weer nen echte carnaval na coronatijd , wie wilt da nou nie .. we hebben er zin in zeker in ons jubileumjaar
2022: Celebro in Hulst
Carnaval #inulst
2022: Nie gelôôghe waor, AHC de Vossen bestaat 55 jaor!
Maar Carnaval bestaat al veel langer dan 55 jaar. Het bestond al in de Middeleeuwen. Waarschijnlijk is het overgewaaid vanuit Italië, helemaal tot bij ons. Er zijn papieren gevonden waaruit blijkt dat men in Hulst al in 1468 een soort van carnaval vierde.
Carnaval wordt 40 dagen voor Pasen gevierd. In de loop van de eeuwen heeft elk dorp en elke stad eigen tradities gevormd. Zo ook in de gemeente Hulst. Niet alleen in de stad Hulst wordt Carnaval gevierd maar ook in heel veel dorpen. Bijna elk dorp organiseert een eigen optocht. Er zijn dus heel veel mensen die mooie wagens bouwen en aan zoveel mogelijk optochten meedoen. Er zijn ook bijnamen ontstaan in de verschillende dorpen en iedereen probeert te laten zien waar hij of zij vandaan komt.
In de Vossenstad, zo noemen ze de stad Hulst tijdens Carnaval, staat dit jaar de Carnavalspagadder vanwege het 55 jarig bestaan van de carnavalsstichting AHC de Vossen.
Een stukje geschiedenis vind je hier op de website!